Denkatelier Diversiteit in de boardroom

Denkatelier Diversiteit in de boardroom

Op 6 juni aanstaande organiseert Comenius weer een eendaags Denkatelier. Een dag waarop we met elkaar in gesprek gaan over een dringend thema. Dit keer bespreken we de stand van zaken van diversiteit in de Nederlandse boardroom.

Diversiteit in de boardroom: een eendaags denkatelier

In Nederlandse organisaties is de diversiteit en inclusie aan de top opvallend laag. Hoe komt dat en wat betekent dit in de komende jaren voor onze samenleving en organisatie? Meer diversiteit in de boardroom zorgt voor bredere perspectieven, betere toekomstgerichtheid, fijnzinniger communicatie, een frisse manier van denken en meer innovatie. Organisaties met een diverse en inclusieve samenstelling in de boardroom en het topmanagement halen makkelijker talent binnen én ze blijken beter in staat dit talent te behouden. En toch…

Tijdens het eendaags Denkatelier Diversiteit in de boardroom voeren we een open onderzoekend gesprek met een dertigtal ervaren bestuurders en toezichthouders over deze thematiek. We buigen ons over de volgende vragen:

  • Wat betekenen de demografische ontwikkelingen in de komende jaren voor de diversiteit in onze samenleving en onze organisaties?
  • Hoeveel diversiteit is er inmiddels in raden van bestuur en raden van toezicht?
  • Zijn we voldoende in staat om boardleden zo te werven dat zij een afspiegeling zijn van onze samenleving en onze organisaties?
  • Wat moeten we kunnen, leren en willen om meer diversiteit in de boardroom te realiseren én succesvol te laten zijn?

Op de achtergrond spelen de volgende rapporten een rol:

  • SER Adviesrapport ‘Diversiteit in de top, tijd voor versnelling’ (september 2019)
  • Adviesrapport Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050: ‘Gematigde groei’ (januari 2024)
  • Voortgangsrapportage Staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme (februari 2025)

Ter voorbereiding wordt een podcast met Bianca Maasdamme over dit onderwerp opgenomen en beschikbaar gesteld. We ronden het Denkatelier af met het schrijven van enkele overdenkingen.

 

Eventuele vragen stuur je naar Maartje van Ginkel, via vanginkel@comeniusleadership.nl.

Het programma

  • 9.00 - 9.30 uur Ontvangst
  • 9.30 - 10.30 uur Welkom, aanleiding, doel, programma, kennismaken, ervaringen uitwisselen door dr. Erik Boers, moderator en programma ontwikkelaar Deugdzaam bestuur & toezicht
  • 10.30 - 10.45 uur Pauze
  • 10.45 - 12.15 uur Inleiding en dialoog 'De onderschatte doorwerking van discriminatie en racisme in de beeldvorming van raden van bestuur en toezicht' door een lid van de Staatscommissie tegen Racisme en Discriminatie
  • 12.15 - 13.15 uur Lunch
  • 13.15 - 14.15 uur Concrete casuïstiek
  • 14.15 - 15.30 uur Inleiding en dialoog 'Demografische ontwikkelingen en de impact op organisaties' door een lid van de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen 2050
  • 15.30 - 15.45 uur Pauze
  • 15.45 - 17.00 uur Schrijven van overdenkingen in deelgroepen, plenair verzamelen en kort doorspreken
  • 17.00 - 18.00 uur Afronding en borrel

Grensoverschrijdend Gedrag: reflecties vanuit het Denkatelier van 4 juli jl.

Als bestuurder of toezichthouder is de kans groot dat je op enig moment te maken krijgt met (beschuldigingen van) grensoverschrijdend gedrag. Dit kan anderen in je organisatie treffen, maar soms sta je zelf onverwacht in het middelpunt. Het kan een onterecht gevoel zijn, maar het is een realiteit die niet te negeren valt.

Op 4 juli 2024, tijdens ons Denkatelier Grensoverschrijdend Gedrag, hebben we ons gebogen over dit complexe thema. Onder leiding van Rob van Eijbergen, hoogleraar Integriteit in Organisaties, bespraken we vragen zoals: Wat verstaan we precies onder grensoverschrijdend gedrag? Hoe ontstaat het? En hoe kun je hier als bestuurder of toezichthouder zorgvuldig mee omgaan, zowel preventief als tijdens een incident?

Deze vragen brachten ons direct bij de kern: grensoverschrijdend gedrag kent geen eenduidige oplossing. Het raakt aan emoties, percepties en machtsstructuren binnen organisaties. Eenvoudige antwoorden zijn er niet, maar het gesprek erover is essentieel. Onder begeleiding van Erik Boers, de organisator en moderator van dit Denkatelier, gingen we in gesprek met elkaar en met gastsprekers.

Benieuwd naar de inzichten? Lees verder

Interesse in een volgend Denkatelier? Houd de agenda in de gaten. Wij organiseren 2x per jaar een Denkatelier.

Sylvia Butzke

Chief Operating Officer (COO) PGGM - Alumna

‘Ik voelde de behoefte aan mentale ruimte en rust in mijn hoofd om de connectie met mezelf en mijn omgeving terug te vinden. Comenius heeft bij mij de luiken weer opengezet.’

Vanuit mijn rennende bestaan was het een verademing. Het programma biedt hoogtepunten. Zowel persoonlijk als zakelijk. Ik put nog steeds uit de aangereikte inzichten, inspiratie en verbindingen. Het Comenius concept is uniek in zijn soort, persoonlijk, goed doordacht en georganiseerd.”