On values and ethics

Practicing leadership and values in a European (learning)context

Waarden vormen de kern van wijs leiderschap. Toenemend worden leiders hierop bevraagd: waar sta je en waarvoor sta je? Werken aan ‘values-based-leadership’, dat naast waarden ook ethiek en moraliteit betreft, is relevant en kan ook zeer inspirerend zijn. Voor menig executive blijkt het meer dan een onontkoombare innovatie van de eigen professionaliteit – het is tevens een fundamentele ervaring die raakt aan de diepste persoonlijke drijfveren en overtuigingen.

Veel grote vragen van dit moment zijn onlosmakelijk verbonden met waarden, ethiek en moraliteit. Integriteit, diversiteit, duurzaamheid, bestaanszekerheid, solidariteit: leiders ervaren de grote verantwoordelijkheid in deze en andere impactvolle kwesties te komen tot een zorgvuldig en wijs besluit, als complex. Als een tasten in het duister.

In het leiderschapsprogramma On values & ethics verkennen deelnemers de betekenis en de impact van waarden op het persoonlijke en professionele handelen. Hiertoe wikken en wegen ze fundamentele waarden als menselijke waardigheid, vrijheid, solidariteit, rechtsstatelijkheid (Rule of law) en democratie. Deze waarden zijn niet willekeurig gekozen. Ze vormen de pijlers van de Nederlandse grondwet. Het zijn de tevens de grondwaarden die alle, in de Europese Unie verenigde landen delen. Zo gezien zijn het ‘Europese waarden’.

Values-based-leadership

In Parijs, Rome, Warschau, Athene, Berlijn en Brussel lokt een breed scala aan sprekers met academische, politieke, culturele, commerciële en spirituele achtergronden nieuwe inzichten uit en stimuleert tot vrijmoedige reflecties op de eigen, vertrouwde waarden. Indringende vragen worden hierbij niet geschuwd. Zoals die naar de impact van waarden op het eigen ethisch handelingskader. Zijn waarden daadwerkelijk leidende principes in het eigen leven en werk – of zijn ze slechts abstracte begrippen ‘op afstand’? Zijn persoonlijke waarden statisch of zijn ze dynamisch? Met andere woorden: staat de leider open voor verrijking en verdieping van de eigen waarden met de kennis en de ervaring van ‘de ander’? Zijn waarden contextgebonden, onderhandelbaar en uitwisselbaar? Bij deze en andere vragen die samenhangen met values-based-leadership groeien in dit programma antwoorden en nuances.

Exploring wise leadership together

Leren van en via de ander, in de ‘vrijplaats’ is een belangrijke methode in de leiderschapsprogramma’s van Comenius: exploring wise leadership together. Open en onbevooroordeeld discussiëren en reflecteren met deelnemers en sprekers die de gedeelde waarden wellicht anders interpreteren – of die ze zelfs fundamenteel in twijfel trekken – is een proces dat verrijkt. Het schenkt wijsheid, geeft richting en scherpt de geest. En het versterkt de solidariteit en het vertrouwen. Binnen de dynamische opzet van dit programma is de moderator het rustpunt. Uit de rijke ‘oogst’ aan inzichten, dilemma’s, vragen en twijfels destilleert de moderator – samen met de deelnemers – sleutelthema’s voor reflectie en persoonlijke groei. De socratische dialoog is in dit proces een onmisbaar instrument.

Praktische informatie

Niveau Academisch
Investering € 22.000,- vrij van btw (programma)
€ 10.000,- (locaties, transfers, overnachtingen en maaltijden)
Bekijk alle leiderschapsprogramma’s
Locatie De Bilt (Utrecht), Berlijn, Athene, Rome, Parijs, Warschau en Brussel
Groep Max. 14 deelnemers
Toelating Op basis van een persoonlijk gesprek
PE Punten Corporatiebestuurders komen in aanmerking voor PE punten.
Brochure downloaden ↓

Johan van den Gronden

Development Director, Moderator, Coach, Philosopher en Voormalig Directeur van, KWF Kankerbestrijding

"Europa is voor mij in de eerste plaats een poging om een waardengemeenschap te creëren en te onderhouden."

Aan de randen van de Unie gaan burgers de straat op om er bij te horen, terwijl in het centrum van Europa hartstochtelijk wordt gemopperd over de Brusselse regelmachine. Wat bindt ons eigenlijk in Europa? Welke waarden delen wij en waar komen ze vandaan? De hoogste tijd om populisme en verwarring te lijf te gaan met een morele heroriëntatie in steden die ons doen en denken eeuwenlang hebben gevormd.

Deelnemers werken aan een herijking van hun morele kompas, dat hun leiderschap voedt en vernieuwt. Zij verwonderen zich in Athene, Berlijn, Parijs, Rome, Warschau en Brussel, herontdekken gemeenschappelijke bronnen en ontwikkelen de moed om vragender in het leven te staan, met ruimte voor reflectie en bezinning”.

Dit programma is er voor nieuwsgierige executives die hun drijfveren nog eens willen bevragen. Voor leiders die in een verwarde wereld op zoek zijn naar een verbindend kompas om samen met vooraanstaande wetenschappers, schrijvers, filosofen, journalisten en medecursisten nieuwe antwoorden te formuleren op oude vragen”.

Planning en modules

Editie 5

  • Startmodule, Rome 6-9 november 2024 Vrijheid
  • Module 2, Warschau 8-11 januari 2025 Gelijkheid
  • Module 3, Athene 12-15 maart 2025 Rechtsstaat
  • Module 4, Berlijn 21-24 mei 2025 Democratie
  • Module 5, Parijs 25-28 juni 2025 Menselijke waardigheid
  • Slotmodule, Brussel 10-13 september 2025