Vaak gezocht
Deugdzaam Bestuur & Toezicht: Eendaagse Denkateliers
Deugdzaam Bestuur & Toezicht: Eendaagse Denkateliers
Binnen het domein Deugdzaam Bestuur & Toezicht organiseert Comenius twee keer per jaar een eendaags Denkatelier rond een actueel vraagstuk. Met een dertigtal ervaren bestuurders en toezichthouders bereiden we ons, m.b.v. artikelen en podcasts, voor op het gesprek met enkele gastsprekers. De dag eindigt met het schrijven van een gezamenlijke overdenking. Wat we bespreken blijft binnenskamers, zodat er een open onderzoek kan plaatsvinden. Van de gezamenlijke overdenking wordt een geanonimiseerde samenvatting gepubliceerd.
Denkatelier Grensoverschrijdend gedrag
In juli 2024 stond ‘grensoverschrijdend gedrag’ op de agenda. Wat te doen – en niet te doen – wanneer dit optreedt in jouw eigen organisatie? Hoe is het om zelf als bestuurder of toezichthouder publiekelijk te worden beschuldigd?
In juni 2025 zullen we stilstaan bij ‘diversiteit in de boardroom’. Hoewel het aantal vrouwen in Raden van Bestuur en Toezicht gelukkig fors toeneemt, blijkt verdere diversiteit lastig te realiseren. Wat speelt er hier? Wat is er nodig en mogelijk?
Als bestuurder en toezichthouder loop je de kans om geconfronteerd te worden met grensoverschrijdend gedrag binnen je eigen organisatie. Het gaat daarbij lang niet altijd over de ander. Je kan opeens ook zelf het middelpunt van de beschuldigingen zijn. Duik dan niet onmiddellijk in de risico-regel-reflex. Ga, om met professor Evelien Tonkens te spreken, ‘de kwestie van sociale veiligheid en grensoverschrijdend gedrag met onderzoekende gesprekken te lijf; met consideratie en nieuwsgierigheid voor eigen blinde vlekken’.
Dat onderzoekende gesprek staat centraal tijdens het eendaags Denkatelier Grensoverschrijdend gedrag. We voeren dat gesprek met elkaar, een dertigtal ervaren bestuurders en toezichthouders, met genoemde Evelien Tonkens (hoogleraar burgerschap en humanisering van de publieke sector, Universiteit voor Humanistiek) en met Femke Laagland (kroonlid SER, hoogleraar arbeidsrecht, Radboud Universiteit Nijmegen, en lid van de onderzoekscommissie van Rijn ‘Gedrag en Cultuur Omroepen’).
Speciaal voor dit Denkatelier zal Rob van Eijbergen (hoogleraar Integriteit in Organisaties, Universiteit voor Humanistiek en veelvuldig betrokken bij onderzoeken op dit vlak) ter voorbereiding een digitaal college/podcast verzorgen over de volgende vragen:
1. Wat is grensoverschrijdend gedrag?
2. Op welke wijze wordt daar onderzoek naar gedaan?
3. Vanwaar de toenemende belangstelling?
4. Welke risicofactoren dragen bij aan dit soort gedrag?
5. Hoe kun je hiermee omgaan in je rol als bestuurder en/of toezichthouder?
Met deze kennis in het achterhoofd gaan we tijdens het Denkatelier met elkaar in gesprek (Chatham House Rule) over thema’s als:
A. Tijdgeest en tegenspraak
B. Eigen ervaringen als bestuurder en toezichthouder
C. Onderzoek en juridische complexiteit
D. Geoorloofde sturing
Begeleiding: Erik Boers, Philosopher in Residence, Comenius Leergangen
Grensoverschrijdend Gedrag: reflecties vanuit het Denkatelier van 4 juli jl.
Als bestuurder of toezichthouder is de kans groot dat je op enig moment te maken krijgt met (beschuldigingen van) grensoverschrijdend gedrag. Dit kan anderen in je organisatie treffen, maar soms sta je zelf onverwacht in het middelpunt. Het kan een onterecht gevoel zijn, maar het is een realiteit die niet te negeren valt.
Op 4 juli 2024, tijdens ons Denkatelier Grensoverschrijdend Gedrag, hebben we ons gebogen over dit complexe thema. Onder leiding van Rob van Eijbergen, hoogleraar Integriteit in Organisaties, bespraken we vragen zoals: Wat verstaan we precies onder grensoverschrijdend gedrag? Hoe ontstaat het? En hoe kun je hier als bestuurder of toezichthouder zorgvuldig mee omgaan, zowel preventief als tijdens een incident?
Deze vragen brachten ons direct bij de kern: grensoverschrijdend gedrag kent geen eenduidige oplossing. Het raakt aan emoties, percepties en machtsstructuren binnen organisaties. Eenvoudige antwoorden zijn er niet, maar het gesprek erover is essentieel. Onder begeleiding van Erik Boers, de organisator en moderator van dit Denkatelier, gingen we in gesprek met elkaar en met gastsprekers.
Benieuwd naar de inzichten? Lees verder
Interesse in een volgend Denkatelier? Houd de agenda in de gaten. Wij organiseren 2x per jaar een Denkatelier.
Sylvia Butzke
Chief Operating Officer (COO) PGGM - Alumna
‘Ik voelde de behoefte aan mentale ruimte en rust in mijn hoofd om de connectie met mezelf en mijn omgeving terug te vinden. Comenius heeft bij mij de luiken weer opengezet.’
Vanuit mijn rennende bestaan was het een verademing. Het programma biedt hoogtepunten. Zowel persoonlijk als zakelijk. Ik put nog steeds uit de aangereikte inzichten, inspiratie en verbindingen. Het Comenius concept is uniek in zijn soort, persoonlijk, goed doordacht en georganiseerd.”